Zabranie prawa jazdy na 3 m-ce jest niezgodne z Konstytucją

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Są miejsca gdzie 50 km/h jest zasadne.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EBkJUX_O-A8[/youtube]

Komentarz

• rob555
      Rider
      • 2006
      • 748

Zamieszczone przez namo
      Są miejsca gdzie 50 km/h jest zasadne.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EBkJUX_O-A8[/youtube]
      Oczywiście !
      Szkoły przedszkola szpitale jakies galerie tam ograniczenie może być dla mnie i do 30km/h!

Ale nie na pustej dwupasmowej drodze gdzie tylko lisy i pies sołtysa czasem przebiegnie...
      pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
      hybrydowe wtryski i turbiny
      programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
      www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• A co myślicie o tym?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GkrAAy1Qf-s[/youtube]

Komentarz

• rob555
          Rider
          • 2006
          • 748

50km/h w tym miejscu to przegięcie....rozumiem 70 ale tak to idealne miejsce do lapanki jak widać.
          pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10918
            • Fiat

no właśnie a jak ma się do tego to, że trzeba udowodnić co on zmierzył? jest w końcu na to jakiś przepis czy nie?

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez namo
              A co myślicie o tym?
              typowe POlowanie!!! Wyskakiwanie z krzaków i zadowolenie, że się trafiło gościa.....!!! Sam ten zatrzymujący wyskoczył na środek, że go z przeciwka coś mogło pier....
              Motocykle schowane.....
              http://www.se.pl/wiadomosci/polska/w...ch_148818.html - kiedyś mieli być widoczni....
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bishop
                L&K
                • 2012
                • 1430

Po wprowadzeniu przepisu miałem trasę po Polsce 1500km, i specjalnie nastawiłem się na pilnowanie tabliczek obszar zabudowany, nie ze strachu tylko tak dla sprwdzenia, i co i d..a, kilka razy straciłem orientacje, a przecież nastawiłem się na pilnowanie. Przyczyny były różne, 2lub3 razy były sytuacje zagrożenia na drodze /przez debilne manewry kierujących/ że całą uwagę musialem skupić na akcji na drodze ,a tabliczka była ostatnim elementem czego mi wtedy potrzeba, ze 2 razy "konwój TiRów" skutecznie mi zasłonił , dowiedziałem się o niej , jak był koniec,raz zrobiłem sobie przerwę na stacji benz /może nawet z godzinę/, w terenie zalesionym, po powrocie na drogę już nie byłem pewny ograniczeń , bo krajobraz mówił co innego , a tabliczka koniec terenu zab pojawiła się, raz braklo koncentracji i kilka znaków podwyższających i obniżających prędkośc w długim terenie zabudowanym.Tak wiec szansa na statę prawka ogromne,nawet zbyt duze ,bo na w/w przypadki i sytuacje mamy bardzo maly wpływ i każdemu się przydarzą , a wtedy wystraczy misiek , zę sprzętem pomiarowym.

Piractwo drogowe i debizlizm należy likwidować, ale dlaczego nie można było wprowadzić np. za +40km/h, obojętnie gdzie np. 20pkt i 1000pln, surowo? ..bardzo ,ale nie beznadziejnie jak natychmiastowe odebranie prawka. Budżet zadowolony i jesteśmy wzorowym kierowcą , bo praktycznie każde kolejne wykroczenie prawko idzie się... , ale mamy ostatnie ostrzeżenie i wtedy po stracie prawka możemy mieć pretensje do siebie.

Komentarz

• eaglemirek
                  RS
                  • 2010
                  • 14116
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez bishop
                  np. za +40km/h, obojętnie gdzie np. 20pkt i 1000pln, surowo? ..bardzo ,ale nie beznadziejnie jak natychmiastowe odebranie prawka
                  I tak i nie bo teraz już bardzo łatwo dozbierać te kilka punkciakuw za psie przewinienia i tracimy prawko na rok a nie 3 miechy :!:
                  Jak nie spojrzysz z tyłu :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• bishop
                    L&K
                    • 2012
                    • 1430

I tak i nie bo teraz już bardzo łatwo dozbierać te kilka punkciakuw za psie przewinienia i tracimy prawko na rok...
                    Na rok ?, tego przepisu nie znałem.

Komentarz

• eaglemirek
                      RS
                      • 2010
                      • 14116
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bishop, Dobra :!: chodziło mi że tracisz prawko i musisz zdawać ponownie :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• rob555
                        Rider
                        • 2006
                        • 748

Gdzies na necia znalezione podobno autentyk:

Rządowe założenia na 2015 r. dla policji są takie:
                        - „ujawnić” więcej niż 420 tys. wykroczeń popełnionych przez pieszych,
                        - „ujawnić” więcej niż 38 tys. wykroczeń popełnionych przez kierujących wobec pieszych,
                        - „ujawnić” więcej niż 1,7 mln wykroczeń kierujących nieprzestrzegających przepisów dotyczących prędkości

Do tego policjanci mają w tym roku:
                        - wylegitymować więcej niż 685 tys. pieszych,
                        - wylegitymować więcej niż 6,3 mln kierujących,

Robi się jak widać polowanie
                        ale mamy pare podstaw prawnych by się bronic !
                        pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• himi
                          L&K
                          • 2013
                          • 1115
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Fajnie się czyta, ale.....

Pierwsza bazdura dotyczy tej interpretacji:
                          ,,Natomiast jeszcze śmieszniej będzie, jeśli Policjant spróbuje nam zatrzymać lub zatrzyma nam prawo jazdy w oparciu o wskazania wideorejestratora w nieoznakowanym samochodzie policyjnym. Otóż tak jak pisaliśmy wcześniej (przeczytaj) jedyne co jest pewne odnośnie wideorejestratora to to, że mierzy on prędkość samochodu policyjnego. Jeżeli więc ten samochód nie jechał za nami „na bombach” jako pojazd uprzywilejowany na interwencji, to policjant nim kierujący nie był wyłączony z obowiązywania tych samych przepisów drogowych za które sam chce nas karać, a przepis ten (art. 35) jest jednoznaczny i nie zawiera żadnych wyjątków (przypomnijmy tresć):''

Bzdura, bo każdy nieoznakowany w pewnym momencie pojedzie na bombach, choćby po to, by nas zatrzymać - dać sygnał, że oni to policja. Więc jesteśmy w....dupie i takie artykuły tylko mącą w głowie. Poza tym ilu z Was miało kiedykolwiek okazję do konfrontacji przed sądem WY vs DWÓCH policjantów?

Ci, którzy mieli to doskonale wiedzą, że sąd w takiej sytuacji ,,klepie'' wszystko co powiedzą mundurowi. Choćby skały srały nie będzie inaczej. Więc wszelkie spory w sądzie Wy vs ONI są na ICH korzyść. Naiwnością jest sądzić inaczej.

Słowem - leszcze z Wiejskiej sporządzili na kierowców maczugę ( ,dawaj prawko za 50km/h'') i trzeba z tym żyć, niestety.

Komentarz

• crom.de
                            RS
                            • 2012
                            • 1545
                            • Superb II (3T4)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez namo
                            A co myślicie o tym?
                            :lol: świetne. Parę przejść, skrzyżowania. Może laska ma PJ to go będzie mogła wozić
                            - Superb
                            - Panda 1.2

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

himi, ważne czy w trakcie dokonywania pomiaru będzie jechał na bombach :idea: jeśli nie to co z tego, że je później włączy, skoro kierujący nim popełnił wykroczenie nie kierując pojazdem uprzywilejowanym :idea:
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Zamieszczone przez rob555
                                Robi się jak widać polowanie
                                ja myślę, że "polowanie" jest cały czas. Jak byłem w 2005 w wojsku w ŻW to podczas patrolu z drogówką mieli wypisać 8-10 mandatów na 6h patrolu. Nie mniej i nie więcej żeby zepsuć normy w obszarze. Jakby jakiś patrol zrobił 26 mandatów na danym terenie to im limit zwiększyli. Takie dziwne rzeczy.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1594
                                  • Superb II (3T4)

rafiki, ten temat juz był tyle razy wałkowany ze szok :lol:
                                  A słyszałeś kiedys o kontratypie ustawowym??? :lol:
                                  NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                  PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                  BYŁA TEŻ CEGA
                                  A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                  MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

WIELKIBONGO, chcesz mi powiedzieć, że w takich sytuacjach mamy do czynienia z kontratypem ustawowym? No nie wiem, nie wiem...

Obecnie obowiązujące przepisy – zarówno ustawa o Policji, jak również Prawo o ruchu drogowym – nie zawierają w swej treści kontratypu, który wyraźnie wyłączałby każdorazowo odpowiedzialność policjanta za naruszenie zasad bezpieczeństwa lub przepisów ruchu drogowego, do którego doszło podczas i w związku z wykonywaniem przez niego zadań służbowych.
                                    رافال
                                    Spoty
                                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

rob555, po przeczytaniu całego artykułu wychodzi ma to ze od jutra należy jeździć bez prawa jazdy w portfelu :szeroki_usmiech
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• niesc
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 124

rob555, fajna stronka tylko nic z tego nie wynika. Doczytałem do podpunktu 5 i dałem spokój z czytaniem bo babole tam są. To pierwszych kilka..
                                        Podpunkt 1: co to jest "kontrola na gorącym uczynku"? Bardzo ciekawe sformułowanie wymyślone przez autora tekstu. Ja nie wiem o co chodzi
                                        Podpunkt 2: tramwajarz nie musi posiadać prawa jazdy.. do kierowania tramwajem niezbędne jest POZWOLENIE a nie PRAWO JAZDY.. litości..
                                        Podpunkt 3: jakie uprawomocnienie decyzji.. wtf? Na miejscu zatrzymane prawo jazdy, pokwitowanie wydane na jeden dzień na powrót do chałpy i tyle. Od razu jest to prawomocne..
                                        Podpunkt 4: Decyzja o zatrzymaniu ZALEŻY od Policjanta, nie od starosty czy sądu.. zatrzymane jest OD RAZU przecież. Sąd może ewentualnie oddać prawo jazdy kierującemu (co się nie za bardzo zdarza) ale w przypadku jazdy po alkoholu
                                        Podpunkt 5: nie rozumiem zdania. Niby po polsku napisane ale nie rozumiem

Kolejnych podpunktów mi się nawet nie chce czytać bo równie dobrze kabaret można pooglądać bardzo ciekawe autor tekstu próbuje wbijać ludziom do głowy banialuki, które nie mają poparcia w przepisach a... i te śmieszne formularze, które należy przy sobie wozić to całkiem doprowadzają do łez

rafiki, WIELKIBONGO ma racje, doczytaj o kontratypie

piramida, i wtedy natychmiastowy zakaz dalszej jazdy a nie pokwitowanie na 24h bez dokumentu nie możesz jeździć bo popełniałbyś ciągle wykroczenie.. poza tym jak doszedłeś do końca tego artykułu to dobry jesteś mi radę dało 5 pierwszych podpunktów

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1594
                                          • Superb II (3T4)

rafiki, dobrze, że zacytowałeś. Szkoda tylko że nie wszystko :lol:
                                          Poniżej dalszy ciąg cytowanej przez Ciebie wypowiedzi:
                                          "Obecnie obowiązujące przepisy – zarówno ustawa o Policji, jak również Prawo o ruchu drogowym – nie zawierają w swej treści kontratypu, który wyraźnie wyłączałby każdorazowo odpowiedzialność policjanta za naruszenie zasad bezpieczeństwa lub przepisów ruchu drogowego, do którego doszło podczas i w związku z wykonywaniem przez niego zadań służbowych. Na tej podstawie nie można jednak wywnioskować, że policjant podlega odpowiedzialności na ogólnych zasadach, gdyż zastosowanie może tu znaleźć kontratyp doktrynalny – Non facit fraudem, qui facit, quod debet (Nie czyni bezprawia, kto spełnia swą powinność).
                                          Generalnie należy przyjąć, że sytuacje, gdy za pomocą urządzeń samoczynnie rejestrujących prędkość (tzw. fotoradary) zapisywane są przekroczenia, których dopuszczają się policjanci prowadzący obserwację dynamiczną, nie mogą prowadzić do ich odpowiedzialności."
                                          Tyle ze kontratypy są opisane w innych ustawach (np. Kodeks Karny, Kodeks Wykroczeń) ale masz rację, czasami policjanci tak przeginają że można się zastanowić czy wchodzi w grę kontratyp. Ale nie w przypadku wideorejestratora jadącego bez włączonych sygnałów uprzywilejowania i rejestrującego wykroczenie innego kierowcy. podam Ci inny przykład i odpowiedz mi proszę na pytanie ale tak na logikę a nie na zasadzie że "moja racja jest najmojsza" :diabelski_usmiech
                                          Kowalski przechodzi przez jezdnię na czerwonym świetle. Widząc to policjant przecdhodzi za nim i po drugiej stronie ulicy podejmuje czynności, nie ważne jak się kończą - pouczeniem, mandatem czy wnioskiem. I co, chcesz mi powiedzieć że zaraz potem policjant powinien sobie tez wypisać mandat za czerwone światło bo przecież też przeszedł na czerwonym?? :roll: :wink:

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                          BYŁA TEŻ CEGA
                                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez niesc

piramida, i wtedy natychmiastowy zakaz dalszej jazdy a nie pokwitowanie na 24h bez dokumentu nie możesz jeździć bo popełniałbyś ciągle wykroczenie.. poza tym jak doszedłeś do końca tego artykułu to dobry jesteś mi radę dało 5 pierwszych podpunktów
                                            Dlaczego natychmiastowy zakaz dalszej jazdy skoro art 95 k.w. nic o tym nie mówi, natomiast taryfikator przewiduje grzywnę w wysokości do 250zl

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bishop
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1430

Zamieszczone przez niesc
                                              Podpunkt 4: Decyzja o zatrzymaniu ZALEŻY od Policjanta, nie od starosty czy sądu.. zatrzymane jest OD RAZU przecież.
                                              Tylko co on zatrzyma od razu npPiramidze , jak nie dostanie jego prawka? bo nie ma w portfelu :lol:
                                              I dopisz co oznacza natychmiastowy zakaz jazdy, czy Pan policjant się nadmie i wypowie "zakazuję Panu dlaszej jazdy? po czym pojedzie dalej "pracować". :szeroki_usmiech

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1594
                                                • Superb II (3T4)

piramida, bishop, nie ma "natychmiastowego" zakazu dalszej jazdy bo dostaje się pokwitowanie zdaje się na 24h. Jedyny przypadek kiedy od razu masz zakaz dalszej jazdy to kierowanie po alkoholu albo dragach :roll:

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                                PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                                BYŁA TEŻ CEGA
                                                A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

WIELKIBONGO, ale w przypadku braku dokumentu przy sobie, policja nie ma co zatrzymać i co wtedy?

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1594
                                                    • Superb II (3T4)

piramida, i wtedy dostajesz mandat za 50 zetaza brak dokumentu + mandat za przekroczenie ale do starosty i tak idzie info o Twoim przekroczeniu, starosta cofa Ci uprawnienia na 3 miechy a Ty dostajesz papier, ze masz oddac staroście prawko. I co Ci z tego że bedziesz miał prawko jak przy najblizszej kontroli wyjdziw to cofniecie?? :roll:

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                                    PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                                    BYŁA TEŻ CEGA
                                                    A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

Pracuję...